همایش روز جهانی خاك با شعار «خاك سرآغاز غذا» در وزارت جهاد كشاورزی برگزار شد
همایش روز جهانی خاک با حضور وزیر جهاد کشاورزی، سفرای برخی کشورها، نماینده فائو و معاونین و مدیران ستادی وزارت در ۱۴ آذرماه سال جاری در سالن خوشه وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
به گزارش سایت وزارت کشاورزی، وزیر جهادکشاورزی در این مراسم با بیان اینکه بدون صیانت از خاک به امنیت غذایی دست پیدا نمیکنیم اظهار داشت : بالاترین حمایت و صیانت را باید از خاک در کره زمین انجام دهیم و مقام معظم رهبری نیز قضیه خاک را از قضیه آب مهمتر دانستند زیرا برای تشکیل یک سانتیمتر خاک حاصلخیز حدود ۷۰۰ سال زمان نیاز است.
وی افزود: در مقیاس زمین میگوییم خاک تقریبا تجدیدناپذیر است لذا باید در حفاظت از خاک بسیار دقت کنیم، این رسالت بزرگ در کشورمان بر عهده بخشهای مختلف بوده که بخش بزرگی از آن بر عهده جهاد کشاورزی است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: یک کار بزرگ و فوق العاده در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری این است که از فرسایش خاک جلوگیری کند و حفاظت خاک را انجام دهد به خصوص در کشور با وجود شیبهای تند، مداخلات در بخشهایی از حوزههای آبخیزداری و سیلابهای مخرب در آن وجود دارد این مأموریت بزرگ برعهده سازمان جنگلها و مراتع کشور است.
ساداتی نژاد اظهار کرد: معاونت آب و خاک در بخش خاک کشاورزی مأموریت و مسئولیت بزرگی را بر عهده دارد لذا ما در صیانت از خاک یک وظیفه راهبردی را در طول سال بر عهده داریم که محوریت آن با معاونت آب و خاک و سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری است که این دو بخش باید منسجمتر و همسو تر با یکدیگر کار را پیش ببرند.
وی در ادامه افزود : در بخش مربوط به ساختار معاونت آب و خاک ، باید مسئله خاک جدیتر از گذشته در حوزه ساختاری و نیروی انسانی در نظر گرفته شود ، در بخش مربوط به برنامه نیز باتوجه به اینکه برنامه هفتم را در دست نگارش و تصویب داریم به بخش خاک بر اساس قانون خاک که در کشور مصوب شده ، نگاه ویژه ای داشتهایم.
وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: در بحث مربوط به اعتبارات که برای حفاظت از خاک دیده خواهد شد نگاه دولت نگاه مثبتی است و برای اینکه بتوانیم اوضاع آبخیزداری را پایدارتر کنیم و فرسایش خاک را کاهش دهیم نیاز است سالانه حداقل ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری را انجام دهیم تا به یک پایداری در حوزههای آبخیزداری در کشور دست پیدا کنیم که این مسئله زمینهساز امنیت پایدار غذایی برای کشور است.
وی در ادامه اظهار کرد: در بحث مربوط به حفاظت، صیانت و پایداری از خاک نیز با یک میلیارد نهال کاری در کشور تلاش خواهیم کرد که حداقل یک حرکت جدیدی را در حفظ و پایداری خاک به کار بریم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: فائو در جمعبندیهای مختلف در دهه اخیر به این نکته اشاره دارد که جدیترین راه برای حفظ و صیانت از خاک استفاده از ظرفیتهای مردمی و کار فرهنگی و معنوی است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی طی سخنانی در این همایش اظهار داشت: یکی از چالشهای اصلی در حوزه خاک بحث حکمرانی واحد و یکپارچه برای مدیریت و توسعه حوزه خاک است که امیدواریم با برنامهریزی و همکاری تمام دستگاهها به این حکمرانی واحد برسیم.
فریبرز عباسی معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی افزود: فرسایش خاک، خرد شدن و تغییر کاربری اراضی چالشهای اصلی در حوزه خاک است که تمام بحرانهای محیط زیست و تخریب خاک را ایجاد میکند. کاهش کیفیت در محصول و عملکرد در واحد سطح، کاهش نفوذ خاک، سیل، مهاجرت، تغییر اقلیم و گرمایش زمین به تخریب خاک وابسته است و با احیاء و حفاظت از خاک بسیاری از مسایل قابل حل و فصل است.
عباسی با بیان این که بستر خاک ۹۵ درصد از غذای بشر و امنیت غذایی را تامین میکند، تصریح کرد: خاک نقش ۲۰ درصدی در افزایش منابع پایدار و تنوع زیستی در کره زمین دارد و برای ایجاد دو سانتیمتر خاک به یک هزار سال زمان نیاز داریم. وی ادامه داد: فائو شعار روز جهانی خاک را «خاک سرآغاز غذا» تعیین کرده است و برگزاری این روز برای همگرایی بیندستگاهی و افزایش سطح فرهنگ صیانت و مدیریت خاک است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: قانون حفاظت از خاک در خرداد سال ۹۸ توسط مجلس تصویب و ابلاغ شده که شامل پنج بخش مهم است و سه بخش مدیریت بهرهبرداری از خاک، پیشگیری از تخریب خاک و اصلاح خاکهای تخریب شده از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و پیشگیری از آلودگی خاک و اصلاح خاکهای آلوده شده وظیفه سازمان محیط زیست است.
وی افزود: پس از ابلاغ قانون حفاظت از خاک، تشکیلات حفاظت از خاک در معاونت آب و خاک ایجاد و شورای راهبردی و کمیتههای متنوعی در این زمینه تشکیل شده است.
عباسی با اشاره به این که تهیه نقشههای مدیریتپذیر خاک در ۱۳ استان کشور انجام شده است، ادامه داد: تهیه نقشههای فنی شوری خاکهای کشور توسط موسسه تحقیقات آب و خاک انجام شده و رونمایی خواهد شد.
وی با بیان این که یکی از چالشهای اصلی در حوزه خاک بحث حکمرانی واحد و یکپارچه برای مدیریت و توسعه حوزه خاک است، ابراز امیدواری کرد: با برنامهریزی و همکاری تمام دستگاهها به این حکمرانی واحد برسیم، همچنین برنامههایی همچون ایجاد مزارع نوآوری را برای صیانت از خاک خواهیم داشت.
معاون وزیر در امور آب و خاک گفت: شورای عالی خاک برای سیاستگذاری کلان یکی از خلاهایی است که در این حوزه احساس میشود و باید در این زمینه اقدام کنیم. وی با اشاره به رتبه ایران در ارزیابی فائو برای اجرای برنامههای صیانت از خاک عنوان کرد: فائو هر سال کشورهایی که روز جهانی خاک را برگزار میکنند و برنامههای مستند در زمینه صیانت از خاک دارند را ارزیابی میکند که سال گذشته ایران در بین ۱۳۹ کشور برگزار کننده این روز رتبه دوم را کسب کرده است.
گفتنی است که نماینده ولیفقیه در وزارت جهاد کشاورزی نیز در این همایش طی سخنانی اظهار داشت: خاک و آب امانت الهی و میراث تمدنی کشور هستند و باید برای صیانت از این میراث تلاش کنیم. توسعه افسار گسیخته صنایع، خاک را روزبهروز آلوده تر میکند ، انسان نیز برای منافع خود بدون رعایت مسایل زیستمحیطی ، از کودها و سموم مختلف شیمیایی استفاده میکند و پسابهای صنعتی و ضایعات شهری خاک را آلوده میکند.
ربانی با بیان این که امروز با چالش بینالمللی در مورد آلودگی خاک مواجه هستیم، گفت: همایشها و گردهماییهای بسیاری در این زمینه در دنیا برگزار میشود اما هنوز هم برای این چالش راهکاری یافت نشده و تمام کشورهای توسعه یافته با تمام توان از منابع خاک استفاده میکنند.
وی ادامه داد: باید بدانیم که این خاک و آب امانت الهی هستند و باید به نحوی مناسب از آنها استفاده شود، خاک و آب سرمایه آینده است و باید از این سرمایه برای نسلهای آینده به خوبی حفاظت کنیم که در این رابطه نیازمند رشد هرچه بیشتر علم هستیم.
نماینده ولیفقیه در وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: باید در زمینه آب و خاک فرهنگسازی انجام شود و قوانین مناسب برای آلایندهها وضع کنیم و با متخلفان برخورد مناسب صورت گیرد. باید به میراث تمدنی آب و خاک کشور توجه و برای سالهای آینده در این خصوص برنامهریزی انجام شود.
ربانی در پایان تاکید نمود: باید از روز جهانی خاک برای گسترش فرهنگ حفاظت از آب و خاک در کشور استفاده کنیم.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی نیز بر اهمیت امنیت غذایی در جوامع مختلف بشری تاکید کرد و گفت: همه کشورها به دنبال امنیت غذایی هستند و برای آن تلاش میکنند. وی تصریح نمود: قطعا” از ظرفیتهای سازمانهای تحقیقاتی در حوزه خاک برای بودجه ۱۴۰۲ و برنامه توسعه هفتم استفاده میشود.
وی خاک را یکی از عوامل مهم تولید برشمرد و یادآور شد: تولید بهتر و مطلوبتر با این مهم عملیاتی میشود ، اگر بخواهیم غذای سالمی تولید کنیم باید بسترها و زیرساختهای آن را ایجاد کنیم.
عسکری با توجه به اهمیت وجود نقشه راه در این حوزه، یادآور شد: در حوزه خاک حفاظت از خاک اهمیت ویژهای دارد و باید پژوهشهای حفاظت از خاک در دستور کار قرار گیرد.
به گفته این مسئول، اگر پژوهش در حوزه خاک در دستور کار نباشد ، آسیبی جدی به این عرصه وارد خواهد شد.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تاکید بر این که طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری نیز در حوزه حفاظت خاک دارای اهمیت است، گفت: معتقدیم در حفاظت خاک باید طرحهای آبخیزداری مد نظر قرار گیرد و میزان آب سبز به سفرههای زیرزمینی هدایت شود و برداشت سفرههای زیرزمینی با ورود این آبها به سفرهها هماهنگ باشد.
برچسب ها آبیاریآبیاری تحت فشارآبیاری نویناستان فارسانجمن اب شیرازانجمن اب فارسانجمن مهندسی آب استان فارسروز خاکفارسکشاورزی
- قبلی اصلاح الگوی کشت بهترین راهکار مهار خشکسالی در فارس
- بعدی آگهی تشکیل جلسه مجامع عمومی عادی و فوق العاده نوبت اول سال ۱۴۰۱
0 دیدگاه در “همایش روز جهانی خاك با شعار «خاك سرآغاز غذا» در وزارت جهاد كشاورزی برگزار شد”