قیر و کارزین
شهرستان قیر و کارزین یکی از شهرستانهای استان فارس ایران با مرکزیت شهر قیر است. این شهرستان با وسعتی نزدیک به ۳۴۰۰ کیلومتر مربع؛ آب و هوایی گرم و سوزان در فصل تابستان، و هوایی خنک و نسبتاً سرد در فصل زمستان دارد. ارتفاع آن از سطح دریا ۷۵۰ متر و میانگین بارندگی ۲۵۰ میلیمتر در سال است. این شهرستان پنج شهر قیر، افزر، امامشهر، مبارکآباد و کارزین را در بر میگیرد. شهرستان قیر و کارزین با شهرستانهای فیروزآباد، جهرم، خنج و فراشبند هممرز است.
شهر کارزین از نظر رشد جمعیت، کشاورزی، موقعیت استراتژیک و … مهمترین شهر در این شهرستان است.
اقتصاد
قیروکارزین دارای بیش از ۲۵ هزار هکتار اراضی مرغوب زراعی و ۱۴ هزار هکتار باغهای مرکبات و نخل است که حدود ۹۰٪ از باغهای مورد نظر به روش مکانیزه آبیاری میشود.
در این شهرستان حدود ۴۰۰۰ حلقه چاه محفور آبرفتی و آهکی وجود دارد که بوسیله موتورهای دیزل و الکتروپمپ از آنها استحصال آب میگردد. این شهرستان دارای تعدادی بیشمار ادوات کشاورزی از قبیل تراکتور و دنباله بندهای آن، کمباین، موتورهای دیزلی، پمپهای آب، سمپاش و… میباشد. از نظر سازگاری آب و هوا و خاک این شهرستان جزء مناطق منحصر به فرد کشاورزی و باغداری در سطح جهان میباشد و در تولید مرکبات با قریب ۴۰۰ هزار تن تولید سالانه مقام اول را در استان داراست.
این شهرستان دارای ۶۰۰ هزار رأس دام سبک، ۶۰۰۰ رأس دام سنگین، ۴۰۰ کلنی زنبور عسل و مقدار معتنابهی تولیدات دامی میباشد. این شهرستان از نظر منابع طبیعی و پدیدههای زیستمحیطی یکی از شهرستانهای غنی استان میباشد.
شهرستان قیر و کارزین از نظر صنایع دستی همچون قالیبافی، گلیم بافی، جاجیم بافی و… دارای ظرفیتهای بسیار بالایی است ولیکن از نظر صنایع جدید بهره چندانی جز کارگاههای محلی، ایستگاه سیلندر پرکنی گاز و … ندارد، ولی سهم صنایع دستی در تولید ناخالص شهرستان چشمگیر است.
مع الوصف مبحث کارخانجات ذرت خشک کنی، بستهبندی و صنایع تبدیلی در آستانه تحولی جدید است. ضمن اینکه شهرستان از نظر رشد و توسعه دامپروری بصورت مکانیزه نیز در آستانه پیشرفتی قابل میباشد.
کشاورزی
این شهرستان وضعیت خوبی از نظر تولید مرکبات و خرما دارد. به طوری که در زمینه تولید لیموشیرین رتبهٔ اول در فارس و از نظر کیفیت لیموشیرین کشت شده رتبهٔ اول در جهان را داراست. بیش از ۲۰ درصد خرمای استان فارس در شهرستان قیروکارزین تولید میشود. ارقام مرغوب خرمای شهرستان قیروکارزین زاهدی، شاهانی، هلیله، خاسویی و کبکاب است که بخشی از این محصول هم به کشورهای امارات متحده عربی، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان و دیگر کشورها صادر میشود. بیش از ۲۷ هزار تن خرما از نخلستانهای شهرستان قیروکارزین برداشت شود. خرمای زاهدی این شهرستان یکی از مرغوبترین در نوع خود در جهان است اما نبود صنایع تبدیلی، سبب شده تا خرمای این شهرستان توسط دلالان و واسطهها با بستهبندی با نام دیگر شهرستانها حتی با نام دیگر استانها به بازار عرضه شود.
گیاهان دارویی و خوراکی در مراتع منطقه فراوان یافت میشود که عبارتند از گل گاوزبان، ترشک، توله، شیرین بیان (مهک)، آویشن، موشکورک، جاشیر، کنگر، سقز، بابونه و …
مراتع منطقه محل قشلاق یعنی زیستگاه زمستانه یا مورد استفاده چرای بین راهی بیست تیره از ایل قشقایی است.
– میزان اراضی زیر کشت: ۳۹۶۹۲ هکتار
– میزان اراضی تحت اشغال باغات: ۱۴۱۱۴ هکتار
– میزان اراضی زیر کشت زراعی: ۲۵۴۷۸ هکتار
– میزان کل محصولات زراعی و باغی: ۵۲۱۹۶۲ تن
– محصولات عمده باغبانی شامل: مرکبات و نخیلات
– میزان محصولات تولیدی زراعی: ۱۴۳۷۶۳ تن
– محصولات عمده زراعی شامل: گندم، جو، برنج، ذرت، کنجد، کلزا، حبوبات، جالیز، گوجه
– تعداد چاههای کشاورزی: ۳۸۸۸۸ حلقه چاه
– تعداد چاههای عمیق: ۲۶۵۲ حلقه چاه
– تعداد چاههای عمیق برقدار: ۸۰۵ حلقه چاه
– تعداد چاههای نیمه عمیق دستی: ۱۲۳۶ حلقه چاه
– تعداد کاریزها: ۴۸ رشته
– تعداد چشمهها: ۱۲ دهنه
منابع آبی
رودخانه:۱ رشته رودخانه قره آغاج
قنات:۴۸ رشته چشمه:۱۲ دهنه
چاه:۳۸۸۸ حلقه عمیق و نیمه عمیق
صنعت
– تعداد واحدهای صنعتی فعال: یک مورد شامل کارخانه ذرت خشک کنی – تعداد شاغلین در صنعت: ۴ نفر – اسامی واحدهای صنعتی فعال و غیرفعال: کارخانه ذرت خشک کنی